5
Jun

Zonder Fit for purpose-werkwijze heb je als Agile organisatie geen bestaansrecht meer

Na een turbulente tijd voelt de wereld voor veel managers aan als het konijnenhol van Alice in Wonderland; onze werkomgeving is raar en onvoorspelbaar geworden. We moeten weer terug naar de basis van Agile. Dit leerden wij in een interview met Bart Stofberg, strategisch adviseur bij Out of the rabbit hole. Maar wat betekent dat concreet voor managers? En hoe moeten organisaties vandaag de dag te werk gaan om hun kans op voortbestaan te vergroten?

We vroegen het Bart Stofberg. Ook spraken we hem – met alle veranderingen, gebeurtenissen en onzekerheden van de afgelopen tijd in het achterhoofd – over zijn kijk op ‘the True Face of Agile’. Wat werkt wel en niet en hoe kun jij daar als Agile professional mee omgaan?

 

Sturing in de inrichting van de gehele organisatie

‘In deze veranderende wereld is het vermogen om van richting te veranderen essentieel voor het bestaansrecht van organisaties’, begint Stofberg zijn verhaal. ‘Organisaties moeten in staat zijn om zowel strategisch, als tactisch en operationeel te anticiperen én reageren op veranderingen die nu spelen. En die wendbaarheid kun je als manager organiseren door met een brede kijk bewust stil te staan bij de principes van Agile.’

Stofberg ziet het Agile manifesto als veel meer dan enkel randvoorwaarden voor werken in de IT-softwareontwikkeling. ‘Als je het stukje software weglaat en een werkwijze als Scrum even parkeert, blijven er principes over die richting geven waarin de kern van een organisatie de basis is’, aldus Stofberg. ‘Het biedt managers een manier van denken die hen helpt bij de inrichting van hun gehele organisatie.’

 

Alleen met een basis van vertrouwen kom je als winnaar uit het gevecht

Stofberg benadrukt dat vertrouwen van managers in hun team ten grondslag ligt aan een wendbare houding volgens Agile principes. Als voorbeeld geeft hij de OODA-loop (observe, orient, decide, act) van de Amerikaanse luchtmacht. ‘De OODA-loop wordt gehanteerd in gevechtssituaties. Wie de kortste loop heeft, is het meest wendbaar en wint het gevecht. Piloten krijgen daarbij alle vertrouwen van de organisatie. Dat moet, want door elke maatregel van wantrouwen, wordt hun loop langer en verliezen ze het gevecht.

De Amerikaanse luchtmacht heeft geen andere keuze dan te vertrouwen. ‘Ze hebben de situatie daarom omgedraaid en gedacht: ‘Wat moeten wij als organisatie doen om alle vertrouwen in onze piloten te kunnen hebben?’, gaat Stofberg zijn verhaal verder. ‘En dat is exact wat organisaties zich ook zouden moeten afvragen. Wat moeten managers doen opdat ze het volste vertrouwen in hun team(s) kunnen hebben, zodat die teams wendbaar kunnen anticiperen en reageren als de situatie erom vraagt? Alleen zo heb je als organisatie kans op voortbestaan.’

 

Fit for purpose te werk gaan boven regels en processen

Om dit te bereiken moet je terug de basis van Agile. Maar wat houdt dat concreet voor managers in? ‘Je moet allereerst weten waar de organisatie vandaag de dag staat, waar zij naartoe wil en wat zij nodig heeft om dat te bereiken. Een manager moet zich afvragen welke randvoorwaarden teams nodig hebben om te kunnen presteren. En daarbij gaat het niet om het opstellen van regels, maar van principes die richting geven.’

Managers hebben vaak de neiging om doelen meetbaar te maken. Maar volgens Stofberg is het veel belangrijker om het doel van de organisatie te vertalen naar richtinggevende principes voor de teams. ‘Op die manier bied je als manager ruimte én kaders voor teams zodat ze fit for purpose te werk kunnen gaan en organisatiedoelen kunnen behalen. En daarbij is vertrouwen uiteraard het sleutelwoord.’

 

Wie is Bart Stofberg?

Bart Stofberg is zelfstandig strategisch adviseur en organisatieveranderaar bij Out of the rabbit hole, met speciale aandacht voor strategie, digitale transformatie, informatiemanagement, samenwerking, wendbaarheid en innovatievermogen. In zijn boek Manager in Wonderland deelt hij 64 wendbare principes die richting geven in deze veranderende wereld.

Bart Stofberg zal tijdens het jaarlijkse Agile Consortium congres op 17 november 2022 spreken over zijn kijk op ‘The True Face of Agile’. Interesse in het bijwonen van zijn presentatie? Meld je uiterlijk 30 september aan en maak gebruik van het aantrekkelijke Early Bird-tarief.

Leave a Reply